Korsnasbk.se

Pappersmaskin

För att framställa papper använder man sig av en pappersmaskin. Denna maskin är en massiv sak på upp runt tolv meter i bredd och flera hundra meter långt. 

 

För att framställa papper använder man sig av en suspension som består av cellulosafibrer, som är pappersmassa, och en vattenlösning. Detta kallas mäld och kan förutom ovanstående även innehålla kemikalier, färgämnen och fyllmedel beroende på slags papper som framställs. 

 

En pappersmaksin består av olika delar; våtparti, pressparti, torkparti, bestrykning, upprullning & glättning samt mäthuvud. Nedan kan ni läsa mer om vad de olika delarna innebär. 

Våtparti

Det här är första steget i en pappersmaksin. Här avvattnas mälden från att ha en koncentration på drygt en procent till att få cirka 20 procent torrhalt. Resterande drygt 5 procent vatten tas bort i press- och torkpartierna senare. 

 

Ska det tillverkas exempelvis färgat papper eller kartong (som tex kan användas till sådana här pappersmuggar tsreklam.se) så tillsätter man här färg i mälden. Även vitt papper “färgas” med blå färg för att se mindre gula ut. 

 

Hur går då denna process till där man avlägsnar vattnet från mälden? Vanligaste maskinen är en fourdriniermaskin som använder sig av en vira, som är som en lång duk. Dessa viror var tidigare gjorda av någon metall men är numera gjorda av plast då det är långt mycket hållbarare. 

 

Denna långa duk, kallad vira, går genom en rad av valsar, foilslister och suglådor. 

Idag har många pappersmaskiner en flerskiktsmaskin som har flera viror och inloppslådor. Detta för att kunna göra exempelvis kartong eller papper som ska ha en sida blekt och den andra icke blekt. 

Pressparti

När arket har gått igenom viran så går det över till nästa parti som är presspartiet. Här tas ännu mer vatten bort och går från ca 20 procents torrhalt till 40-55 procents torrhalt. 

 

I detta parti går arket igenom två filtklädda pressvalsar. Det finns alltid fler än en press och det vanligaste är att man har tre stycken. Av dessa är endast en del filtbeklädd för att pappret ska få en slätare yta där de pressas mot den obeklkädda valsen. 

Torkparti

Nu har 99% av vattnet ungefär försvunnit genom de två föregående stegen. Här i torkpartiet där man torkar genom uppvärmda torkcylindrar. De värms vanligen upp med ånga och kondensen leds bort med hjälp av sifonsystem. 

 

Det finns två olika typer här och en del har flera torkcylindrar, kallade mångcylinermaskiner medans andra har en stor som kallas yankeecylinder. Det finns även bruk som har en kombination av dessa. Den stora yankeedylindern används framförallt för att framställa papper som är mjukare, tex näsdukar eller även glättade papper. 

Bestrykning

När man tillverkar papper av högre kvalitet har man även med ett moment som kallas bestrykning. Här bestryks pappret med en suspension av pigment. Vanliga pigment att använda är malt eller utfällt kalciumkarbonat, kaolin och talk. 

Upprullning & glättning

Här rullas pappret upp på såkallade tambour. Härifrån skärs sedan rullen till den bredd och längs om kunden har beställt. 

 

En del papper ska även glättas och då går det igenom en glätt innan det rullas upp på en tambour. 

Mäthuvud

Här mäter man papprets kvalitet. Ett mäthuvud ger information om exempelvis ytvikt, tjocklek, fukthalt, densitet, opacitet, porositet och ljushet.