I Sverige finns idag flera pappersbruk. Det första anlades redan på 1520-talet i Söderköping. Uddby kvarn som byggdes 1621 anses vara det första finpappersbruket i Sverige. Här tillverkades skrivpapper, omslagspapper till artilleriets krutladdningar samt papper till Europas försa sedlar.
I början framställdes papper av textillump och därmed styrde tillgången till detta vara pappersbruken skulle placeras. Detta är orsaken till att det ända fram till mitten på 1800-talet främst fanns pappersbruk i södra Sverige nära vattendrag.
Industrialiseringen
Början av industrialiseringen kom när en fransman vid namn Lois Roberts tog fram den första pappersmaskinen. Den första pappersmaskinen i Sverige installerades i Klippans pappersbruk år 1832. Förutom Klippan fanns det även 90 stycken andra pappersbruk i Sverige på den tiden.
Slutet 1800-talet
Ett par år senare i slutet på 1850-talet började man istället för textillump att använda massaved i tillverkningen. Det första träsliperiet startade år 1857 i Sverige. Nästa steg i industrialiseringen av pappersmassa kom 1870-talet när de började använda kemisk massa. Detta ledde till en stor kvalitetsökning av slutprodukten.
1900-talet
Under 1900-talet expanderade pappersbruken men med de förbättrade processerna kom även stordrift vilket bidrog till flera nedläggningar. 2006 fanns det 57 stycken massa- och pappersbruk i Sverige.